Kategorier
Noveller

Don Quijote i folkhemmet

De båda ynglingarna A och B hade länge diskuterat läget i världen och funnit det vara katastrofalt. Det var orättvisor, övergrepp och maktmissbruk överallt. Något måste göras!! De beslöt sig för att agera, bilda en organisation och upplysa folket om de förändringar som var nödvändiga. De öppnade ett konto på sociala medier och skapade en egen youtube kanal, men intresset från medborgarna var ytterligt skralt. De flesta föredrog videor med roliga katter eller lite käck porr. För att ha en direkt kontakt med folket tryckte istället de upp ett flygblad och ställde sig utanför systemet en fredag för att dela ut dessa och samla in pengar till sin nya organisation. Ingen ville ta emot flygbladen, de hade inte tid då de måste förbereda fredagsmys. Ingen ville heller skänka  några pengar då alkoholskatterna var så höga så det blev ingenting över.

Misslynta över medborgarnas intresse satte sig A och B och smidde nya planer. Pengar behövdes och då de läst en del om europeiska revolutioner beslöt de sig för att råna några banker för att finansiera projektet. De såg ut en lämplig bank och slog till klockan tio en måndagsmorgon. De rusade in med sina pistolattrapper och begärde alla pengarna. Bankpersonalen såg något förvånade på dem och upplyste dem om att de inte hade några pengar. Ni måste ju ha pengar, ni är ju en bank skrek A och B, men bankpersonalen behöll sitt lugn och fortsatte med att förklara för dem att kontanthantering hade de upphört med för flera år sedan. Det enda de hade var personalens kaffekassa på lite över 50 kronor som de kunde ta. A och B blev lätt förvirrade, överlade snabbt och beslöt sig för att lämna banken.

Vad göra? Då de läst att arbetarklassen var den revolutionära klassen beslöt de sig för att rusa in på en industri, hålla brandtal och uppmana alla arbetande till revolt. När de väl kommit in hade de arbetande medborgarna tyvärr inte tid för dem. De arbetade alla på ackord och ville inte sabba ackordet med yvigt pladder. A och B fick ge sig hem igen och tänka ut nya planer. 

Vilka var de mest förtryckta i vår tid? A och B funderade och brainstormade ett tag och kom fram till att det måse vara fångarna. ”Släpp fångarna loss” sjöng de och beslutade sig för att befria en fångtransport. De spanade efter kriminalvårdens fångtransporter och kartlade när och var dessa gick. Det var inte så svårt, det stod kriminalvården i stora bokstäver på dem. De beslöt sig för att slå till och stod på vakt när en transport var på väg ut från ett fängelse. De prejade bilen och hotade med en kalashnikov i trä och fick fångvårdarna att öppna transportbilen. Något häpet tittade fångarna på dem och satt först helt stumma. Därpå började de att protestera. De var på väg från en sluten anstalt till en öppen och skulle inom snar framtid bli frigivna och hade inte den minsta lust att rymma och bli eftersökte nu så nära frigivningen.     

Men frihet är väl ändå det bästa ting, ropade A och B till dem, men de vägrade att röra sig ur fläcken. Det blev inte till annat för A och B än att åka hem och begrunda den bisarra värld de levde. 

Skam den som ger sig! Nu sökte A och B efter någon ny grupp att befria och införa frihetens rike och kom att tänka på invandrarna. De sökte upp en pizzeria som de visste var tillhåll för olika in vandrargrupper och ställde sig upp på ett bord för att agitera. De kom inte så långt med sina revolutionära uppmaningar innan en medelålders  man med skägg avbröt dem. Ni pratar strunt, ropade han. Sluta med era uppmaningar till våld, det är ogudaktigt. Enligt Koranen skall den som dödar en oskyldig anses ha dödat hela människosläktet och den som räddar ett liv har räddat hela människosläktet. Struntprat, ropade A  tillbaks, det där har du bara hittat på. Vad är det för småborgerligt humanisttrams. Inte alls, svarade mannen, det är femte suran, gå hem och läs på! Stämningen började nu bli upphetsad och A  och B beslöt att lämna lokalen. Efter ytterligare ett misslyckande lommade de så sakta hem i den mörka kvällen.

De funderade nu i flera veckor på om det inte fanns några som verkligen ville förändra världen.  B kom att tänka på kvinnorna som alla var förtryckta under det destruktiva patriarkatet. A instämde och nu började de att tänka ut nya planer. De skulle göra ett sista försök och mobilisera alla kvinnor till kamp mot könsförtrycket och äntligen skulle världen bli bättre.

Det fanns en radikal kvinnoklubb i staden och här hade våra revolutionärer tänkt sig att börja. De bad om att få komma på ett möte och lägga fram sina planer. Kvinnoklubben gick med på detta för en gångs skull, deras policy var annars att inte ,släppa in några karlar på sina möten. När A och B talat färdigt om nödvändigheten av en befrielsekamp och revolution tog ordföranden i klubben ordet och avfärdade dem vänligt men bestämt. Nog behövdes det radikala åtgärder men deras befrielsekamp skulle de själva föra och inte återigen ledas av några några gubbar. Hon tackade dem så mycket för deras inlägg och visade dem på dörren för nu skulle deras egna möter börja.

Ytterligt besvikna vände A och B hemåt. Vad skulle de göra nu? De beslöt att lägga revolutionen på hyllan  och satte sig och tog ett glas portvin, satte på en CD med Mozart och katten klättrade upp i A:s knä och började att spinna. Livet var inte så illa och nu fick de hitta på alternativa sätt att förändra världen. De började med att gå ut och plantera några äppelträd och satte några tulpanlökar. De var en bra början, tyckte de, och de skulle nog komma på fler bra idéer med tiden.

Författare: Anders Kjellström

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Ett svar på ”Don Quijote i folkhemmet”

Ann-Marie du Plessissäger:

Ha, ha, den här texten får en att skratta. Det är inte så lätt att skapa revolution idag, ingen vill ta risken. Det har du fångat i ett nötskal! Tack för en roande text.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *