Kategorier
Noveller

En respekterad medborgare

BA var i sin ungdom rysligt röd och radikal. Han hojtade både om arbetarklassens rättvisa kamp och om nödvändigheten av att bekämpa imperialismen. I 20-års åldern köpte han dock en bostadsrätt, vilken steg kraftigt i värde. Han började även att sätta in lite pengar på börsen och kunde dagligen räkna in en viss värdeökning. Han började nu få ett mer moget sätt att tänka och insåg att om man skulle bli rik så skulle man inte lönearbeta, utan spekulera i fastigheter och värdepapper. Sagt och gjort, och efter ytterligare ett drygt decennium var BA en förmögen man. Såsom medlem i Rotary och styrelseordförande i golfklubben hade han utvecklat sunt konservativa principer och lyckats att gifta in sig i en av stadens finare familjer. Han hade även en period representerat moderaterna i kommunfullmäktige och ansågs som samhällets stöttepelare.

Nu kom dock 2000-talet och BA hade fortsatt med att spekulera till högt belånade värden. Både fastigheter och värdepapper var belånad upp till 80%, vilket inte tidigare var något som helst problem då värdeökning var stor och han lånade till 1,5%  ränta. Smällen blev hård då börsen sjönk med 30% och fastigheterna med 25% samtidigt som räntorna kom att stiga upp till 5%.  Hans balansräkning visade underskott på ett antal miljoner och BA började att sova ytterligt illa på nätterna och hans konsumtion av Novalucol och whisky var ständigt stigande. Han upplevde att marken gungade under hans fötter och inom ett halvår var den personliga konkursen ett faktum.

Hans sociala kontakter kom mer eller mindre att upphöra och han avsattes som ordförande för golfklubben. Han blev mer eller mindre en social paria.

Vad göra? När han så hade förlorat sitt ekonomiska kapital tänkte han sig att kompensera det med ett kulturellt kapital. Kultur är fint och går hem, tänkte han och började att fundera ut en kulturell utväg

Han började att skriva konstiga dikter och skickade dessa till olika tidningar och förlag. Världens intresse för konstiga dikter var dock begränsad och efter  några år lade han av efter att själv ha bekostat utgivningen av en diktsamling som sålde i fyra exemplar. 

Vad återstod för att erhålla en social position? Han funderade fram och tillbaks och fick efter ett tag en idé.

Vid ett tillfälle när han satt och slötittade på TV såg han en trailer om att de sökte deltagare till ett program ”Kärlek vid sista ögonkastet”. Det gick ut på att försöka att para ihop olika pensionärer med varandra och skulle vara väldigt populärt utomlands. Då BA fortfarande var en handlingskraftig karl anmälde han sig, testades, och togs ut till dokusåpan. Det visade sig att han ”gick genom rutan” och i det första programmet charmade han  de äldre damerna och startade sin kändiskarriär. Det blev talk-shows, veckotidningsintervjuer och han förekom ständigt i kvällspressen.

Nu började inbjudningar till olika middagar och event att droppa in och han kunde fylla sina dagar med att gratisäta. Han var tillbaks på banan igen och betraktades som en celebritet. Han erbjöds återigen att bli ordförande i golfklubben och blev erbjuden medlemskap i en frimurarloge.

Det fortsatte med att han blev intervjuad om politiska, existentiella och moraliska frågor och även tillfrågades om sina teorier angående universums uppkomst. Han var en ständig gäst i TV-debatter och hans åsikter debatterades på olika ledarsidor.

Problemet var naturligtvis att han inte hade något att komma med annat än meningslösa floskler och plattityder, men i och med att han var kändis så lyssnade alla, lade huvudet på sned och nickade instämmande.

Efter att således varit nationens intellektuella och moraliska ledstjärna under två årtionden avled han och begravningen blev pampig och tidningarnas dödsrunor enstämmigt lovprisande.

Författare: Anders Kjellström

4.00 avg. rating (75% score) - 1 vote

Ett svar på ”En respekterad medborgare”

Ann-Marie du Plessissäger:

Kunde vara klippt ur verkligheten. Kändisskap ett sätt att försörja sig.
Jag gillar ditt sätt att berätta det s.a.s. ”sak på sak”, lite som ett reportage. Det passar innehållet. Där finns också en underliggande tanke som man får som läsare. Vår tids ytlighet och pengahunger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *