Kategorier
Övriga texter

Ibland går det dåligt

”Alla gör misstag, när man har gjort ett större misstag kan man känna många känslor, man kan vara besviken, arg, ledsen, förbannad men framförallt känna skam. Som människa ska man begå misstag, då lär man sig något. Du kanske inte lär dig en riktig läxa men du lär dig alltid något av ett misstag. Ibland kanske du lär dig något du redan vet men som du inte riktigt har följt. Ibland kan du lära dig större saker. Du kanske lär dig att man inte ska bete sig på ett visst sätt mot vissa personer. Du kanske lär dig att man ska säga vad som helst hur som helst. Man lär sig alltid något av misstagen.

Ibland känner man sig skamlig och kanske äcklig. Man kan känna sig elak och dum. Man kan känna lite allt möjligt när man begår misstag, men en återkommande grej inom dessa känslor är att det inte är behagliga känslor. Arg, skamlig, besviken, äcklig, elak. Det är inte kul att känna sig så. Det är inte kul att ha en känsla av skam t ex, det känns inte tryggt, det känns inte bra, på något sätt över huvud taget.

Vi människor har en tendens att döma andra människor för deras misstag, även om de begår misstag själva (vilket man gör som människa). Om du är jättebesviken på dig själv för att du har begått ett misstag och någon kommer och skriker att det är det du förtjänar så känns det skit. Man känner sig nedtryckt, sparkad på. Men ibland tänker man också att det faktiskt är det man förtjänar, man håller med personen som skrek.

I de flesta fall vill man komma över misstaget, man kanske säger förlåt till personen som är inblandad om det finns en sån, ibland kan man försöka glömma det, om det är ett misstag som inte innefattar personer. Om du tappade mammas fina kruka kan du försöka förklara det för mamma och sedan försöka komma över det. När mamma, eller någon annan godtar din ursäkt känns det oftast bra. En lättnad, en lättnad över att personen inte längre är arg eller besviken på en, en lättnad över att den största delen av problemet är löst.

För nu har du en grej kvar. Du tappade mammas kruka, nu måste du städa efter dig och se till att allt blir som vanligt igen, städningen innefattar att skaffa tillbaka de vänner du förlorat eller få den personen du sårat att bli glad igen, den viktigaste delen i hela historien. Nu ska du aldrig göra om det misstaget igen, det är det viktigaste och att du mår bra.”

Signerat: Troy Vivungi

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *