Kategorier
Noveller

Små önskningar

Små önskningar

Sista dagen i 2019 var jag ensam framför julgranen. Trädet blinkade av dekorationer och ljus, men jag kände att det behövdes andra saker. Jag lade till juldekorationer bilder av mina barn, barnbarn och  armband för en ofödd liten flicka.  Jag stod respektfullt framför det trädet och tog med två glas rött vin, ett för mig och andra för någon som kanske skulle komma . Min natt gick i fred, där jag tillönskade att ändra min syn på livet. Jag önskade att jag hade en trädgård med liljeroser.

En liljablomma i min trädgård

Vi måste jaga drömmar för att få dem, och försöker att uppnå dem.

När vi uppnår vår dröm ser vi att det drömen är litet, så jagar vi en ännu större dröm.

Varje gång drömmer vi  så att vi kan känna vår närvaro i denna värld.

Jag kom från det vilda där det gröna gräset och blommorna, men en dag gick jag vilse i fälten. Om  jag inte kunde lukta på av jorden, skulle jag inte ha känt min plats. Jag har inte känt lukten av marken , eftersom regnet ännu inte har fuktat det, så  gick  jag vilse. Medan jag var förlorad svängde mina drömmar  mellan  slätten och berget.

Ibland  lämnade jag slätten till berget, eller berget till dalen. Till slut bosatte jag mig i ett rum ovanför taken.

Från en närliggande lund kom lukt av gröna lök. Lukten påminde mig om min bakgrund och vart jag kom ifrån. Jag kände lukten här men jag tänkte att det kom från min by där.  Den där minnena värmde mig upp, så  frågar jag mig själv varför jag inte planterar lökarna på min lilla balkong så att jag inte glömde mitt hemland. Jag bestämde mig  plantera lökarna.Tidigare hjälpte jag min mamma att odla alla sorters grönsaker på fältet. Jag tyckte inte om att arbeta vid den tiden. Jag tyckte till och med synd om det, men idag känner jag mig nostalgisk för det.

Idag bor jag i ett rum på höga hustaken, och det liknar ett fängelse. Jag kallar rummet kyrkogården eftersom jag känner döden i det.

Nej, sade jag . Jag  måste göra någonting för att inte begrava mig själv, för att fylla min fritid och ge mig lite lycka.

I en liten balkongträdgård planterade jag grönsaker och rosor. Den lilla trädgården är rik på blommor nu.

. . . 

När jag började plantera växter på min balkong, var allt på balkongen som rabatterna, jorden, plantorna, och lökarna. Bara måste jag plantera plantor, fröna, och lökarna.

När jag slutade plantera,  kom jag ihåg att jag inte odlade lökarna. Bara förblev inget annat än att plantera lökarna. Lökarna är i skålen där.

Jag  planterade tio lökar ,så kunde jag äta från de gröna bladen när den växte upp och tog deras frön när de mognar så kan jag  plantera de svarta frönna för att producera en lökarna .Vid den tiden kunde jag bli självförsörjande med lök, frön, små lökarna och stora lökarna.

Jag sa mellan mig och mig själv:

Om lökarna  överstiger mitt behov ska jag sälja några av  dem  på en populär marknad. Inom ett år kommer jag  att ha tre generationer av lökarna. Det är en löks livscykel.

.  . 

Förföljer drömmen

Något viktigt har i mitt liv nu. Som om jag hade små barn skulle  jag ta hand om dem. Mitt liv blev meningsfullt. Jag planterade en hel trädgård på en liten plats.Växter blev större. Gröna lökblad växte.

Endast en av de tio lökarna var annorlunda.

Inga problem. Det kan finnas en annan typ av lökarna än den kommunala lök.

Jag tittar på rosorna innan dem blommade men jag  visste inte hur blommorna skulle se ut när bönorna blommade och spred sin doft överallt. De bruna bönblommornas lukt liknar bärnsten lukt.

Lökarna frestar lite mig. Jag smakar lite blad av det  annorlunda löken, men jag blev förvirrad och njuter liten  av ett blad .Det har ingen smak av lök.

Dagarna gick snabbt. En liten balkong förvandlade till en trädgård, så  bytte jag balkongens namn från Cemetery till Breeze of Life.

Varje dag plockar jag lökblad och äter dem tillsammans med maten. Jag håller i några lökarna, en för sådd och två för försäljning. Den tionde löken tenderar annorlunda.

Bönorna blev längre. En gång vaknade jag tidigt på morgonen, det var kallt, och växterna var sov. Jag täckte  en trasa över dem, så att de inte blev kalla. Plötsligt såg jag något som ljus mellan växterna. Mitt hjärta bankade hårt. Det rådde ingen tvekan om att Guds ljus hade fallit i mitt paradis. Jag hörde ett barnsligt skratt från ljuset. Det var en vit liljeblomma som talade mig. Hon såg ut som solen.

Jag är så glad att ha dig, liljeblomma, sade jag.

Jag drog försiktigt lökarna ur jorden och gick till den populära marknaden för att sälja dem.Vilken vacker marknad! Massor av färger var där, kvinnor, män , rosor. Och en folkmassa.

Mitt liv hade förändrats . Jag kände mig också optimistisk eftersom jag sålde två lökar .I priset av dem köpte jag  liljlökar för att plantera dem istället för lökarna.

. . .

Små önskningar för det nya året

Önskemål kan vara små ibland för vissa, men de är kanske stora för dig som för jag.  Jag  hade drömt  en tidigare  tid i en  liten gård med en häst, en hund, får och fåglar. Jag brukade tänka att  köpa en gård för att dra mig ur social miljö och ha självförsörjning i produktionen. Kanske kunde jag  göra det i den  tiden, men min frihet var begränsad när jag fattade beslutet, och jag kunde inte göra det.  När jag inte kunde göra det, doldes projektet i mitt undermedvetna och  blev en dröm. Mitt undermedvetna släppte drommen idag för att jag kan drömma. 

Kanske en dröm kommer att finnas kvar.

Denna dröm hade följt mig hela mitt liv, men utan att jag visste. Bara mitt undermedvetna släpper det nu,  så att jag kan känna det. För att  jag kan fånga min dröm måste jag ha en liten tomt,och utveckla min tidegare drömen för att bli större. Nu gav jag upp några saker från min tidigare dröm. Bara vill jag ha en liten gård .en hund, en tredjedel av får, kycklingar, och ett litet område för jordbruk.

 Kanske i morgon köper jag en gård, men jag är inte säker på  det. Kanske är det bara en känsla.  Men det är min önskan för det nya året.

Jag kommer att fortsätta drömma även om drömmen inte blev verklighet.

Mina drömmar föll som höstlöv tidigare.

 Förutom att jag kan drömma, så kan jag känna mig levande.

Varje natt drömmer jag om en vacker framtid.

Varje vinter döljer jag en dröm. Drömen är född på våren.

 Jag känner att mina drömmar ökar och  kan fortfarande drömma.

Från min dröm  luktar jag lukten av fårull, hör hundens ljud.

I julafton

Kanske kommer jag att sjunga böndernas psalmer, sörjer med de förtryckta.

Sörjer den första Kristus, den andra …. och  letar efter dem i alla tider i julafton.

När jag sitter nära julgranen ska jag fira med spöken.

Jag kommer att stanna till gryningen för att torka över barnens hår och ritar med ljus en fredsduva.

För hela världen : God Jul!

Författare: Nadia Khalouf

3.33 avg. rating (67% score) - 3 votes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *