Kategorier
Noveller

Snåla människor

Jag har en vän som är väldigt snål, men han är för all del ändå min vän.

Det finns två sorters människor som är snåla, dels de som föds in i snålhet pga svåra ekonomiska förhållanden och de som blir snåla av tex sina framgångar senare i livet.

Jag själv tycker att Snålhet kan vara otroligt roligt och samtidigt fruktansvärt frustrerande vilket jag anser är en perfekt kombination av underhållning.

Min vän är väldigt trevlig och jag har inget illa gentemot honom men vill gärrna dela med mig lite av hans udda egenskaper.

När vi i yngre år satt och drack bira så var det mycket viktigt att alla droppar öl kom ut ur burken, ni vet den där slutten som alltid blir över såg han alltid till att vicka ur tills burken var totalt tömd.

Tömningen av burkar kan man ju anse inte är någon större sak men värre ska det bli som tex när han blivit blöt eller kladdig så hade han en hushållsrulle hängande på väggen som så många andra har i sina hem, det ovanliga här är att han lät arket hänga kvar på rullen och typ smetade av sig för att sedan låta arket torka hängandes kvar i rullen för att kunna göra om proceduren flera gånger.

Vad tjänar man egentligen på det kan jag undra? är det värt att ha skitigt gult papper hängandes i köket för några ynka ören?

När han blev fuller och hamnade på fest hos andra så blev han kleptoman, han kunde vaknade hemma hos sig med någon annans skinnjacka och fanns det chipsskål på festen så fyllde han upp sina fickor eftersom sånt var för dyrt för att själv köpa så det var lyx för honom.

Om man behövde låna hans mikrovågsugn så fick man alltid sätta i kontakten först, varför då? jo för att mikron hade ju en digital klocka som drog el.

Förövrigt så hade han strömbrytare på precis alla elektronikvaror han ägde så inget kan vara på stande by och dra el.

Vi som var hans vänner pratade såklart med han om hans unika snålfasoner och undrade ibland om han även skulle fortsätta i samma stil om han mot all förmodan skulle hitta en flickvän, skulle en tjej orka med hans snålhet? vi tvivlade starkt på det
Det var aldrig så att vi humlade om hans snålhet bakom hans rygg utan tvärt om så hade vi disskusioner lite då o då.

Det var någon gång år 2003 som min vän chattade på nätet och hittade vad som senare skulle bli hans flickvän.

Skulle han bli av med snålheten och bli mer normal nu när han har en tjej? NEJ så enkelt botar man inte en snåljåp.

När jag och min vän umgicks, oftast med lite öl på bordet så kunde han säga, MÅSTE MAN ÄTA SÅ MYCKET MAT!!!

Mina tanker om kommentaren han nyss fällde fick mig att rysa till, har han verkligen börjat tycka att man ska snåla på maten också?

Han tyckte att man inte borde behöva äta så mycket mat för mat är ju dyrt, Jag själv styrketränade ofta och åt också därefter så vi hade såklart olika uppfattningar om matintaget.

En annan dag så var jag hemma hos honom när han och sin tjej lagade mat, HON berättade som taget ur luften att de höll på att spara in på maten just nu, eeehhh jahaaa tänkte jag men brydde mig inte mycket mer.

Min vän hade alltså nu tom låtit sin tjej äta falukorv med snabbmakaroner på daglig basis för att han skulle spara in extra pengar!

Hon var trevlig och frågade om jag ville ha en bit korv, ja tack sa jag, jag kollade på min vän samtidigt som såklart såg det hela som jag åt direkt ur hans matkassa.

Ibland kunde jag se min vän ha sår på sitt högra pekfingers knoge och frågade vad som hade hänt, han hade då rivigt morrrötter och skulle då ha med precis allt! så han slant såklart på rivjärnet, jag gav han då ett tips, ät upp den sista biten istället, han tackade för tipset och skulle tänka på det i fortsättningen.

En annan snål situation har jag fått veta av min väns tjej.

De hade bjudit in vänner från hans tjejs sida, ett par som skulle komma över på en film, de skulle beställa pizza till filmen och ha det allmänt fredags trevligt.

Gästerna hade kommit till min vän och de föreslog att de skulle ringa och beställa pizza eftersom det tar lite tid innan budet kommer fram.

JA GÖR DET NI Sa min vän, jag slår på ugnen sålänge så min pizza blir klar samtidigt, Hans tjej blev helt förvirrad och skämdes otroligt mycket, hon hade inte en aning om hans baktanke, nu hade också hennes vänner fått känna på hennes killes snålfasoner.

Min vän hade tom knådat ihop något som skulle föreställa en pizza deg och hade lite ketchup och lökbitar på uppe på, han åt såklart upp allt även om det smakade skit eftersom han hade ju betalat för det. Att beställa en egen pizza var det inte tal om.

Det var såklart väldigt pinsamt för hans tjej att han betet sig på det där viset men värre skulle det bli.

Efter mycket om och men så fick min väns flickvän iväg dem på ett restaurangbesök vilken är helt ofattbart bara det.

De sätter sig och strax kommer kyparen som frågar vad som ska drickas till maten, VATTEN säger han, hans tjej rodnar till och säger, ja jag tar väl det samma, vin till maten var uteslutet.

Maten kommer in som var av det billigaste som fanns på menyn, ingen direkt större skada skedd ännu men efter att han ätit upp precis allt på tallriken så slickar han rent tallriken helt öppet bland andra matgäster för att få ut allt av maten. vid detta läge var hans tjej vara rödare än rödast i ansiktet.

Hur många skulle inte be han fara o flyga vid detta laget?

Det sista jag ska berätta tycker jag är tragiskt, jag skulle vilja säga att min vän pissade sig i ansiktet samtidigt som han smetade in sig med sin egna skit, höjden av nedvärdering.

Mot all förmodan så gifte sig min vän med henne, självklart betalade hennes familj hela kalaset. De fick ett barn och började leta hus, min vän letade rätt länge men fann tillslut ett renoveringsobjekt som han skulle spara pengar på att renovera själv, det slutade med att det blev lika dyrt som att han skulle köpt ett färdigrenoverat hus ett stenkast bort så han var såklart örstörd av felberäkningarna han gjorde, men nu till det mest tragiska, min vän lånade pengarna till huset privat av han frus släkting, han valde att pissa ner sin värdighet för att spara räntepengerar på lånet, helt ofattbart, både att ta lånet och att ge lånet, lika sjukt båda delarna kan jag tycka.

Jag kan dock tänka mig att min vän aldrig skulle ta ett lån om han inte fick ta det privat och därför gick hans frus släkt med på detta för de hade ju fått tillökning.

Min vän fick senare ett barn till och jag tror tyvärr barnen kommer bli lidande socialt av deras pappas beteende, jag tror inte heller äktenskapet kan hålla när snålheten går ut över barnen som det med all säkerhet kommer att göra och redan gör.

Innan deras första barn fyllde ett år så fick barnet leka med kastruller eftersom det var onödigt att köpa leksaker före hans födelsedag då han får presenter.

min vän växte upp fattigare än normalt men han har hela tiden jobbat och haft möjlighet att ha ett normalt liv, jag vill med denna berättelse inte smutskasta min vän utan jag vill ge en tankeställare, Är det värt att snåla?

Är det värt att ha extra sparade pengar när man inte har någon värdighet kvar? Pengar som bara sparas för sparandets skull.

3.29 avg. rating (66% score) - 7 votes

Ett svar på ”Snåla människor”

Inte alls värt… Vad ska man ha massa pengar på banken när man dör för? Hade inte kostat allt för mycket extra för honom att leva ”normalt” men medvetet istället för att snåla på allt… Köpa värdiglagade köttbullar med snabbmakaroner är garanterat dyrare än att göra hemmagjorda köttbullar med potatis och sås..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *