Kategorier
Noveller

Parkeringsautomaten

Nils Lennartson och hans hustru Leonora hade alltid parkerat sin bil på en tvärgata till sin egen fastighet. De hade nu bott i samma hus i över 40 år och levde ett stilla pensionärsliv. Ingen av dem hade varit i klammeri med rättvisan och de hade alltid betalat sina räkningar i tid.

Nu hade ett problem tillstött. De hade alltid parkerat sin bil på en sidogata och allt hade varit lugn och ro. Nu hade emellertid någon satt uppe en parkeringsautomat och krävde betalt för alla som parkerade på gatan. Ja, ja tänkte Nils och Leonora, vi får väl betala vad det kostar. Problemet var bara att parkeringsautomaten tog inte sedlar eller mynt och inte heller betalkort och det gick inte heller att betala med Swish. Det krävdes att man laddade ner en app och sedan gick in på denna för att registrera sin parkeringstid och bli fakturerad i efterhand. Hur fasen gör man de undrade det gamla paret, men kunde inte få upplysningar varken från kommunen eller parkeringsföretaget.

De ringde flera gånger till dessa och förklarade att de ville betala för sig med kontanter, kort eller swish, men blev avspisade med att det var appen som gällde och annars blev det en parkeringsbot. De fortsatte med att parkera sin bil på det gamla stället, det fanns ingen annan möjlighet i närheten och antalet böteslappar samlades på hög.

Då de sannerligen inte tänkte betala dessa kom det först ett betalningsföreläggande, vilket de vägrade att godkänna. Nu blev det förhandling i tingsrätten och makarna uppgav helt korrekt att de ville betala sina parkeringsavgifter, men att de tyvärr inte hade de tekniska möjligheterna att göra det. Detta tog naturligtvis Tingsrätten inte någon hänsyn till, utan de dömdes att betala alla sina böter. Det hela hamnade till slut hos kronofogden och denne införde en utmätning i makarnas pension samtidigt som antalet böter hela tiden växte lavinartat. Av någon anledning blev parkeringsautomaten sönderslagen en natt och slutade att fungera en hel vecka. Glädjen var stor hos alla Lennartssons grannar och alla hade sina aningar om vem som var gärningsmannen. Dock gällde från och med nu ”omerta”, ingen sade något, tystnaden var total. Det kom tyvärr upp en ny parkeringsautomat och allt var som förr

Konflikten blev omskriven i lokalpressen och makarna tog initiativ till ett pensionärsmöte för att debattera frågan. Det blev ett vilt möte, ett klasisskt protestmöte. Stämningen var ytterligt upphetsad. Efter att ordföranden hade hälsat alla välkomna togs det upp en spontan sång. Det var ”Can you hear the people sing, singing the songs of angry man” från Les miserables och en gammal anarkist från PRO började att skandera ”Give them Hell” och de flesta på mötet föll in och ropade med. Det blev bestämt att de skulle gå till parkeringsföretaget nästa dag och ockupera kontoret och kräva en annan ordning.

Ockupationen inleddes helt lugnt, men när de uppretade pensionärerna inte ville lämna lokalen tillkallades polis och efter ett mindre handgemäng blev de utkastade. Det blev dock efterverkning då de åtalades för olaga intrång enligt Brottsbalkens 4 kap. 6§ 2 st. Det blev dagsböter för de makarna Lennartsson och deras kompanjoner.

Nu grodde motviljan till parkeringsföretaget över till ett rent hat och det blev en kontinuerlig förstörelse av parkeringsautomaten under flera månader. Säpo började att intressera sig för Lennartssons och såg dem som en potensiell terroristfara. Det blev telefonövervakning och viss spaning. När parkeringsautomaten förstörts för femtonde gången sattes det även i spaning nattetid för att bevaka den. SÄPO fick nu napp. En kväll greps en annan pensionär som blev åtalad för skadegörelse och denne fick nu betala både böter och ersättning för automaten. Pensionärsföreningen samlade dock in pengarna så att det till och med blev lite över som gick till kampkassan. Striden kom nu att bölja fram och åter och blev en politisk fråga. Det blev en yvig debatt, alla politiska partier ville ju vara för ny teknik och ligga i framkant. Hur skulle de då hantera sina militanta pensionärer?  Villrådigheten var stor.

För att inte förlora röster i lokalvalet kom de ledande politiska partierna överens om att helt enkelt slopa kravet på parkeringsavgifter på gatan för att inte komma i konflikt med den växande pensionärsgruppen, det kunde bli dyrt i nästa val. Ordningen var återställd och segerfesten på pensionärsklubben varade i tre dagar.

Författare: Anders Kjellström vintern 2022

3.50 avg. rating (70% score) - 2 votes

Ett svar på ”Parkeringsautomaten”

Ann-Marie du Plessissäger:

Vilken härlig och fullt realistisk historia! Ingen ska underskatta pensionärernas stridsvilja i ett samhälle som försöker tänka bort dem.
Tack för ett gott skratt, om det inte vore för att historien kunde ha varit helt sann.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *