Kategorier
Noveller

Sådär är livet

Livet är inte en Ahmadi-matta. Detta Ursprunget till detta ordspråket ”Ahmadi-mattan”, var som vissa källor intresserade av vardagsspråket nämndes att ”Ahmad al-Badawi ” hade en matta, och denna mattan rymmer -enligt berättelsen fem, tio eller fler personer som sitter på den. Detta ordspråket användes i början för att indikera att det som existerar är tillräckligt för det befintliga. Sedan utvidgades det användningscirkeln till ordspråket och blev det hänvisa till enkelhet för att undvika av stora pretentioner.  Det kom att betyda det enkla livet som kommer till dig utan att göra några ansträngningar i det.

Kvinnor vet att Ahmadi-mattans historia inte passar dem. De försöker alltid möta svårigheter. Det är precis vad som hade hänt med mig. Jag trodde att jag hade nått det enkla stadiet i mitt liv och kan fastslå mig fri.  Jag kan vara mig själv, att leva som jag vill, men livet är inte en Ahmadi-matta.

Jag känner mig sjuk, har ont, lider och tillbringar några av mina dagar på sjukhuset för strålbehandling. Idag behöver jag  någon som säger mitt namn, håller i min hand, för att lindra min smärta. Medkännande händer kan lindra smärtan.

Jag behöver de händerna som förstår mitt kroppsspråk, behöver en expert, och en annan typ av sympati.

En mänsklig sympati som hjälper till att lindra smärta.

Den mörkhåriga kvinnan som står bredvid mig ser ut som jag.

Jag trodde att hon är jag , men hon ser ut som 30 år gammal. hon är inte jag ändå.  Hennes hår är svart, hennes ögon är som mina ögon. Jag var  på min sjuksäng och hon lindrar min smärta.

När jag låg ensam på min säng och ville hitta jag kvinnan som om hon lyssnade på vad jag sa till mig själv. Jag kändes om någon hade hört vad som hände i mitt sinne. Damen pratade med mig och frågade om jag hade mår bra. Jag sade att jag hade ont .Hon sade att jag skulle ha det bra senare och  klappade på min axel, började byta bandaget. När hon torkar mig känner jag mig bekväm.

När du känner någon klappad på ryggen, tror du att din mamma kom för att be om ursäkt för att hon inte kyssa dig innan du sova. Det här är vad som verkligen hände med mig. När jag kände en hand knacka på axeln och det väckte mig,  log  jag och kände lycka passera genom mina axlar. Lyckan är ett ögonblick som går utan att vi inser det. Så undrar vi, varför vi inte kände det.

Har du någonsin upplevt smärta?

Var du ensam?

Har du tittat på ingenting, sedan försökt att hålla dig ihop och sagt att du är okej?

 Medan jag tittade på ingenting, tänkte på ingenting och önskade ingenting, tänkte jag ett ögonblick att det var över, men kvinnan kom med sina verktyg på en vagn. Hon knådade försiktigt smärtplatsen. Mina tankar kom tillbaka till mig. 

Vem är den ängel kvinnan?

Jag kan inte läs hennes namn men jag läste bara att hon är undersköterska så bad jag henne att lindra min smärta och hon förde mig medicin, sedan somnade jag ett tag.  I min dröm såg jag läkare som en måne, sjuksköterskor som stjärnor och den där bruna flickan som en sol i mitt liv. Jag tänker på arméer som de slåss vid ländernas gränser och   frågar om världen var splittrad. Om vi avväpnar och sätter läkarna och sjuksköterskor på gränserna skulle världen ha fred. Det här är vad jag tänkte i ögonblick innan jag blev sova. 

Medan jag var i narkos frågade läkaren mig;

Vad tänker du just nu? 

Jag svarade att jag tänker på fred, och hörde läkaren säga att det är bra för att det finns positiva saker att tänka på.

I det ögonblicket står min mamma framför mig och 

uppmuntrar mig att fortsätta.  Min mamma berättade också om sig själv när hon var sjuk och låg på sin sjuksäng . Hon skämdes för att hon inte hade priset på sin medicin, för att inte hade ett hem att ta skydd i, och för att hon bodde med sin son. Hon visste ingen lösning framför sig.

Ha det bra, min dotter, du har fortfarande tur, säger mamma.

Jag kan verkligen ha turen att jag ha träffat någon som känner värdet av en människa. Men det är sant att läkaren gjorde ett fel med mig   i vårdcentral och lämnade mig i tre år med sjukdomen utan att jag kunna övertyga honom om att jag verkligen var sjuk. Han brukade säga att jag hade några psykologiska problem. Jag sade mig själv i den där dagen att läkaren ser mig som galen eftersom jag är kvinna, jag är gammal och jag har inte svensk bakgrund. Efter det avstod jag från att besöka läkaren och ansåg att rasism och manlighet kontrollerar fortfarande läkarna. Även när jag gick i en nödsituation till sjukhuset försummade de mig i ett kylrum.  Senare sa dem att testerna var bra, så jag kom tillbaka. Men när besökte jag vårdcentral förra gången var läkaren frånvarande och var  det i  praktikantläkare.  Jag förklarade min situation. Han hänvisade mig genast till gynekologen.

Det var det första steget i behandlingen.

De behandlade mig med kemoterapi, men sjukdomen försvann inte.

Idag får jag full vård på sjukhuset för strålbehandlingen.

Jag är inte rädd, inte heller modig men jag tror på vetenskapen.

 Jag är sjuk men jag är inte död än.

Resan är smärtsam, men jag blev van vid den, och bär min gula kort som en elev går till sin skola. Jag går in i behandlingsrummet som om jag går i klassrummet.

När jag tar smärtstillande medel avtar smärtan, så kommunicerar jag med min vän som har cancer och bor i mitt hemland. Jag frågar honom hur han har det. Han säger att han inte mår bra, allt är dyrt och han köpte blodpåsar som i en turist marknadsföra eftersom smärtan är stor och vården betalas på privata sjukhus.  ”Det bästa du gjorde, min vän att du åkte till en plats som respekterar människans värde”, sade han.

Min vän sa sanningen som jag avslöjade för sent.

Det är för sent min vän, ditt öde är blind och insåg inte platsens fara. Den här världen är så stor att vi inte insåg det.

Om vi inte gillar platsen måste vi byta.

Varför håller vi fast vid tak och väggar?

Jag är inte stark, men lyssnar på mig själv.

Jag presenterar mig själv för mig.

Jag frågar varför min ålder har blivit nyheter.

Jag kommer aldrig att glömma vem jag är.

Jag är vingårdarnas dotter, olivträden,

en herde, en skicklig student, advokat, författare och journalist. Jag har många meningslösa titlar, men jag lämnade alla saker för att de inte matade mig bröd.

När jag var på universitetet bad min kollega mig att hjälpa honom att skriva juridisk forskning. Jag blev glad för att jag tyckte att jag var bra. 

Det finns ett arabiskt ordspråk ” om du började gå vägen måste du nå ditt mål”. Jag trodde på det ordspråket, men efter såg jag ut det som ett rykte. Att nå målet kan vara nästan omöjligt om du inte stöds av makt eller pengar. Min kollega har forskningscenter i Amerika nu. Sin far var senior officer, och skickade honom till Amerika. I Amerika etablerade han relationer med arabiska ambassadörer och de finansierade honom.

 Sörjer jag min tur? självklart inte. Spelet är fantastiskt, och det är inte mitt fel att jag inte förstod det, även om jag gjorde det skulle det inte förändras eftersom I mitt land kan du   rädd för ditt liv och för dina barns liv.

Jag är inte längre rädd idag, så sjukdomen hittade ett tomrum i min kropp. Idag frågar jag själv vem jag är, men jag vet inte svara mig. Jag anklagas för att jag är sjuk, för att jag är annorlunda och för att jag vill leva.

Igår såg jag mig på toppen av ett berg. Jag dansade med min älskare.

Solen viskade till oss, och vinden mjuknade upp.

 Jag föll i min älskades armar.  Han bar mig och vände mig, så  träd blommade, och våren kom. 

Jag kom hem från sjukhuset men jag blev inte frisk. Behandlingen slutade. Jag måste fortsätta någon annanstans. Jag kände mitt behov för morgonbris, så tog jag en morgonpromenad till skogen. Luften var frisk och skogen var fult av liv. Jag var glad, och sprang med solen framför mig. Jag träffade ett gammalträd, satte mig ner och lutade ryggen på henne. Sen hörde jag henne säga att hon Lilith.  Hon lever här inuti trädet och hon  bad mig att dela henne sitt liv.  Lilith, trodde på sin frihet och önskningar, så  förförde hon män. Mitt samtal med Lilith var intressant och jag lovade henne att komma tillbaka igen. Jag ska komma Lilito, sade jag

Må livet vara en resa.

Det kan vara en pjäs.

kan vara en illusion.

Men livet är vacker.

Varje dag kramar jag morgonen, och

 omfamnar en ny dag.

Hoppet fortsätter.

Avgången fortsätter.

Vi vet inte när resan avsluta.

glöm vem vi är!

Njut av på väg!

Jag är inte arg på livet eftersom det har gett mig så mycket och tagit också så mycket. Jag är sjuk och försöker lugna den smärta när den bryter ut, men jag längtar efter eländets liv, efter öknen och efter den kampen för bröd.

Sjukdomen hittade inte vägen till min kropp när jag var upptagen med att kämpa för bröden.

Jag bor i modern land nu . de respekterar människor , men jag älskar fortfarande lukten av får, och ser i min dröm att jag är fåraherde . Tiden går inte tillbaka, men att ta hand om får är så kul.

Sådär är livet! Det håller dig borta från de saker som du älskar och förlorar därmed en del av din frihet, eller kanske byter ut den friheten för att känna sig trygg.

Idag ser jag vacker arkitektur och får inte kulturchock.

Medan jag gick nära Dubai tornen var mitt minne tillbaka i vårt hus av lera och kramade jag vårt rum, höll fast vid henne och bad henne att inte lämna mig vilse bland tornen.

När jag gick på planet till Kanada möt mig min fars vagn med två hästar och fyra hjul, och när jag gick på skogsstigen i Sverige brände öknens sol min kropp och inkluderade mig.

kan jag komma tillbaka igen?

självklart inte. Minnet av platsen har relaterat till människan. 

Om jag hade kommit tillbaka, skulle jag inte ha hittat min mors får, inte heller vårt rum av lera eller de människor som  jag älskade dem .

När jag åker till andra platser i världen känner jag mig nostalgisk för mitt hem i Sverige och jag lovar mitt hem att jag kommer tillbaka snabbt.

Så här är livet, och så lever vi det.

Vi känna dess skönhet. och försöker leva det som det är.

Livet är inte en Ahmadi-matta. Detta Ursprunget till detta ordspråket ”Ahmadi-mattan”, var som vissa källor intresserade av vardagsspråket nämndes att ”Ahmad al-Badawi ” hade en matta, och denna mattan rymmer -enligt berättelsen fem, tio eller fler personer som sitter på den. Detta ordspråket användes i början för att indikera att det som existerar är tillräckligt för det befintliga. Sedan utvidgades det användningscirkeln till ordspråket och blev det hänvisa till enkelhet för att undvika av stora pretentioner.  Det kom att betyda det enkla livet som kommer till dig utan att göra några ansträngningar i det.

Kvinnor vet att Ahmadi-mattans historia inte passar dem. De försöker alltid möta svårigheter. Det är precis vad som hade hänt med mig. Jag trodde att jag hade nått det enkla stadiet i mitt liv och kan fastslå mig fri.  Jag kan vara mig själv, att leva som jag vill, men livet är inte en Ahmadi-matta.

Jag känner mig sjuk, har ont, lider och tillbringar några av mina dagar på sjukhuset för strålbehandling. Idag behöver jag  någon som säger mitt namn, håller i min hand, för att lindra min smärta. Medkännande händer kan lindra smärtan.

Jag behöver de händerna som förstår mitt kroppsspråk

, behöver en expert, och en annan typ av sympati.

En mänsklig sympati som hjälper till att lindra smärta.

Den mörkhåriga kvinnan som står bredvid mig ser ut som jag.

Jag trodde att hon är jag , men hon ser ut som 30 år gammal. hon är inte jag ändå.  Hennes hår är svart, hennes ögon är som mina ögon. Jag var  på min sjuksäng och hon lindrar min smärta.

När jag låg ensam på min säng och ville hitta jag kvinnan som om hon lyssnade på vad jag sa till mig själv. Jag kändes om någon hade hört vad som hände i mitt sinne. Damen pratade med mig och frågade om jag hade mår bra. Jag sade att jag hade ont .Hon sade att jag skulle ha det bra senare och  klappade på min axel, började byta bandaget .När hon torka mig känner jag mig bekväm.

När du känner någon klappad på ryggen, tror du att din mamma kom för att be om ursäkt för att hon inte kyssa dig innan du sova. Det här är vad som verkligen hände med mig. När jag kände en hand knacka på axeln och det väckte mig,  log  jag och kände lycka passera genom mina axlar. Lyckan är ett ögonblick som går utan att vi inser det. Så undrar vi, varför vi inte kände det.

Har du någonsin upplevt smärta?

Var du ensam?

Har du tittat på ingenting, sedan försökt att hålla dig ihop och sagt att du är okej?

 Medan jag tittade på ingenting, tänkte på ingenting och önskade ingenting, tänkte jag ett ögonblick att det var över, men kvinnan kom med sina verktyg på en vagn. Hon knådade försiktigt smärtplatsen. Mina tankar kom tillbaka till mig. 

Vem är den ängel kvinnan?

Jag kan inte läs hennes namn men jag läste bara att hon är undersköterska så bad jag henne att lindra min smärta och hon förde mig medicin, sedan somnade jag ett tag.  I min dröm såg jag läkare som en måne, sjuksköterskor som

 stjärnor och den där bruna flickan som en sol i mitt liv. Jag tänker på arméer som de slåss vid ländernas gränser och   frågar om världen var splittrad. Om vi avväpnar och sätter läkarna och sjuksköterskor på gränserna skulle världen ha fred. Det här är vad jag tänkte i ögonblick innan jag blev sova. 

Medan jag var i narkos frågade läkaren mig;

Vad tänker du just nu? 

Jag svarade att jag tänker på fred, och hörde läkaren säga att det är bra för att det finns positiva saker att tänka på.

I det ögonblicket står min mamma framför mig och 

uppmuntrar mig att fortsätta.  Min mamma berättade också om sig själv när hon var sjuk och låg på sin sjuksäng . Hon skämdes för att hon inte hade priset på sin medicin, för att inte hade ett hem att ta skydd i, 

och för att hon bodde med sin son. Hon visste ingen lösning framför sig.

 Ha det bra, min dotter, du har fortfarande tur, säger mamma.

Jag kan verkligen ha turen att jag ha träffat någon som känner värdet av en människa. Men det är sant att läkaren gjorde ett fel med mig   i vårdcentral och lämnade mig i tre år med sjukdomen utan att jag kunna övertyga honom om att jag verkligen var sjuk. Han brukade säga att jag hade några psykologiska problem. Jag sade mig själv i den där dagen att läkaren ser mig som galen eftersom jag är kvinna, jag är gammal och jag har inte svensk bakgrund. Efter det avstod jag från att besöka läkaren och ansåg att rasism och manlighet kontrollerar fortfarande läkarna. Även när jag gick i en nödsituation till sjukhuset försummade de mig i ett kylrum.  Senare sa dem att testerna var bra, så jag kom tillbaka. Men när besökte jag vårdcentral förra gången var läkaren frånvarande och var  det i  praktikantläkare.  Jag förklarade min situation. Han hänvisade mig genast till gynekologen.

Det var det första steget i behandlingen.

De behandlade mig med kemoterapi, men sjukdomen försvann inte.

Idag får jag full vård på sjukhuset för strålbehandlingen.

Jag är inte rädd, inte heller modig men jag tror på vetenskapen.

 Jag är sjuk men jag är inte död än.

Resan är smärtsam, men jag blev van vid den, och bär min gula kort som en elev går till sin skola. Jag går in i behandlingsrummet som om jag går i klassrummet.

När jag tar smärtstillande medel avtar smärtan, så kommunicerar jag med min vän som har cancer och bor i mitt hemland. Jag frågar honom hur han har det. Han säger att han inte mår bra, allt är dyrt och han köpte blodpåsar som i en turist marknadsföra eftersom smärtan är stor och vården betalas på privata sjukhus.  ”Det bästa du gjorde, min vän att du åkte till en plats som respekterar människans värde”, sade han.

Min vän sa sanningen som jag avslöjade för sent.

Det är för sent min vän, ditt öde är blind och insåg inte platsens fara. Den här världen är så stor att vi inte insåg det.

Om vi inte gillar platsen måste vi byta.

Varför håller vi fast vid tak och väggar?

Jag är inte stark, men lyssnar på mig själv.

Jag presenterar mig själv för mig.

Jag frågar varför min ålder har blivit nyheter.

Jag kommer aldrig att glömma vem jag är.

Jag är vingårdarnas dotter, olivträden,

en herde, en skicklig student, advokat, författare och journalist. Jag har många meningslösa titlar, men jag lämnade alla saker för att de inte matade mig bröd.

När jag var på universitetet bad min kollega mig att hjälpa honom att skriva juridisk forskning. Jag blev glad för att jag tyckte att jag var bra. 

Det finns ett arabiskt ordspråk ” om du började gå vägen måste du nå ditt mål”. Jag trodde på det ordspråket, men efter såg jag ut det som ett rykte. Att nå målet kan vara nästan omöjligt om du inte stöds av makt eller pengar. Min kollega har forskningscenter i Amerika nu. Sin far var senior officer, och skickade honom till Amerika. I Amerika etablerade han relationer med arabiska ambassadörer och de finansierade honom.

 Sörjer jag min tur? självklart inte. Spelet är fantastiskt, och det är inte mitt fel att jag inte förstod det, även om jag gjorde det skulle det inte förändras eftersom I mitt land kan du   rädd för ditt liv och för dina barns liv.

Jag är inte längre rädd idag, så sjukdomen hittade ett tomrum i min kropp. Idag frågar jag själv vem jag är, men jag vet inte svara mig. Jag anklagas för att jag är sjuk, för att jag är annorlunda och för att jag vill leva.

Igår såg jag mig på toppen av ett berg. Jag dansade med min älskare.

Solen viskade till oss, och vinden mjuknade upp.

 Jag föll i min älskades armar.  Han bar mig och vände mig, så  träd blommade, och våren kom. 

Jag kom hem från sjukhuset men jag blev inte frisk. Behandlingen slutade. Jag måste fortsätta någon annanstans. Jag kände mitt behov för morgonbris, så tog jag en morgonpromenad till skogen. Luften var frisk och skogen var fult av liv. Jag var glad, och sprang med solen framför mig. Jag träffade ett gammalträd, satte mig ner och lutade ryggen på henne. Sen hörde jag henne säga att hon Lilith.  Hon lever här inuti trädet och hon  bad mig att dela henne sitt liv.  Lilith, trodde på sin frihet och önskningar, så  förförde hon män. Mitt samtal med Lilith var intressant och jag lovade henne att komma tillbaka igen. Jag ska komma Lilito, sade jag

Må livet vara en resa.

Det kan vara en pjäs.

kan vara en illusion.

Men livet är vacker.

Varje dag kramar jag morgonen, och

omfamnar en ny dag.

Hoppet fortsätter.

Avgången fortsätter.

Vi vet inte när resan avsluta.

glöm vem vi är!

Njut av på väg!

Jag är inte arg på livet eftersom det har gett mig så mycket och tagit också så mycket. Jag är sjuk och försöker lugna den smärta när den bryter ut, men jag längtar efter eländets liv, efter öknen och efter den kampen för bröd.

sjukdomen hittade inte vägen till min kropp när jag var upptagen med att kämpa för bröden.

Jag bor i modern land nu . de respekterar människor , men jag älskar fortfarande lukten av får, och ser i min dröm att jag är fåraherde . Tiden går inte tillbaka, men att ta hand om får är så kul.

Sådär är livet! Det håller dig borta från de saker som du älskar och förlorar därmed en del av din frihet, eller kanske byter ut den friheten för att känna sig trygg.

Idag ser jag vacker arkitektur och får inte kulturchock.

Medan jag gick nära Dubai tornen var mitt minne tillbaka i vårt hus av lera och kramade jag vårt rum, höll fast vid henne och bad henne att inte lämna mig vilse bland tornen.

När jag gick på planet till Kanada möt mig min fars vagn med två hästar och fyra hjul, och när jag gick på skogsstigen i Sverige brände öknens sol min kropp och inkluderade mig.

kan jag komma tillbaka igen?

självklart inte. Minnet av platsen har relaterat till människan. 

Om jag hade kommit tillbaka, skulle jag inte ha hittat min mors får, inte heller vårt rum av lera eller de människor som  jag älskade dem .

När jag åker till andra platser i världen känner jag mig nostalgisk för mitt hem i Sverige och jag lovar mitt hem att jag kommer tillbaka snabbt.

Så här är livet, och så lever vi det.

 Vi känna dess skönhet. och försöker leva det som det är.

Författare: Nadia Khalouf

3.00 avg. rating (63% score) - 2 votes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *