Kategorier
Noveller

Skräckfilmen

Skräckfilmer är den genren som är bäst. I alla fall enligt Ida. Ida tycker att den är bäst. Men det som görs idag är inget för Ida. Ska de vara skräckfilm så är det från 1973-1999. Då var dom som bäst. Idag är det bara en massa slem och blod. Ingen handling alls. Bara död, död. 

Hon tittar på en skräckfilm varje dag. Kollar in och studerar deras handlingar. Hur dom tänker. Sociologi är något som är intressant. Speciellt hur en mördare agerar. Hur den tänker och varför den går för just precis dom offren. Varför? Det som Ida tycker är skönt är att detta inte kan hända i verkligheten. Detta är ju bara på film och inget annat. Allt är ju på låtsas. Finns ju ingen människa som skulle kunna göra något sånt här. Det finns ju inte. Detta är ju massmord. På oskyldiga. 

Ida går bort mot datorn för att surfa på nätet. Kollar in vad som har hänt i världen. Det som faktiskt är på låtsas har hänt. Det går nu en mördare lös i en stad. Inte så långt ifrån staden som Ida bor på. Ida bor i en liten stad i ett litet samhälle. Finns en mataffär, två stycken klädaffärer, snabbmatskedja, pizzeria och en frisörs salong. Finns inte mycket i denna stad att göra. Men det gör inget för Ida som har sin fantasi och sina filmer att ägna sig åt.

Mördaren går lös i den andra staden som ligger intill Idas. Har gått under natten till idag. Med en stor machete i en skog nära ett vatten. Det första som Ida tänker på är filmen Friday the 13th. En man som kommer tillbaka ifrån dom döda. Dödar tonåringar vid en sjö iklädd en hockeymask och en machete i handen. Ingen hockeymask finns med i beskrivningen på aftonbladets sida. Bara en machete. Mördaren går fortfarande lös. Finns inga spår och inga bevis. Bara död. 

Ida slår igen datorn. Vill inte se mer av nyheterna. Kopplar av med en promenad i solens sken. Hösten har kommit i den lilla staden. Ekträden har fått färg på sina löv. Ser nästan ut som regnbågensfärger i solen. Med alla skräckfilmer som har setts under alla år. Så är Ida aktsam och uppmärksam. Möter en person. En helt vanlig man. Men iakttar mannen. Är detta någon som vill skada mig. Är detta någon som kommer att kidnappa mig. Skräckfilmerna har gjort Ida lite paranoid under åren. Mer uppmärksam än vanligt. Vet att allt är bara film. Men något säger att ingen går säker i denna stad. Ingen.

Ida fortsätter mot snabbmatskedjan. Kollar in klockan. Klockan har slagit 12. Måste ha mat. Beställer en meny med strips. Att ta med hem. Sitta kvar själv vid ett bord är inget som är roligt. Hamburgare, strips och cola. Nu är det tv serie som blir hemma till maten. Något som håller henne sällskap. 

Ida bor helt själv i denna lilla lägenheten. Men hon trivs. Det är lugnt i den lilla staden. Lugnt i trapphus och utanför. Aldrig några bråk.

Ida går hem med sin mat. Slår på en tv serie som börjar. Har nog sett den hundra gånger. Då kan man slappna av och njuta av mat och serie. 

Hamburgaren och stripsen är slut efter 15 minuter. Sätter sig tillbaka i den svarta manchester soffan. Med colan i handen och sugrör mot munnen. Känner sig belåten efter den goda maten.

Går till kylen för att hämta lite efterrätt. Lite choklad är aldrig fel. Slår på en film för att njuta ordentligt. Men denna gång är det ingen skräckfilm. Skräck är för morgonen. Nu är det dags för lite action. 

Filmen har nått sitt slut. Tar bilen ut på en sväng. Har inte varit ute på flera dagar kanske en vecka till och med. Den svarta bmw brummar igång när Ida vrider på nyckeln. Får i första växeln och gasar iväg. Frihetskänslan är uppnådd. I bilen känner Ida att allt är möjligt. Finns ingenting som kan hindra henne. Inget tanke på det förflutna och ingen tanke på framtiden, det finns bara nuet. Det finns bara nu. Hon tar bilen till nästa stad som ligger intill. 

Åker runt lite i centrum och kollar in platsen. Affärer som är fortfarande öppna. Folk som går och följer reglerna i gatan. Går med mobilen i handen och kollar. 

Mörkret börjar falla. Går ner snabbare nu när hösten kommer runt hörnet med sina färger på träden. Ställer bilen vid en sjö och kollar när solen går ner. Tar bilen och åker hemåt. 

Efter en stund så är Ida hemma i sin lägenhet. Sätter sig i soffan och kollar på en tv serie. Kollar på tv tills ögonen håller på att gå igen. Då går hon till sin säng och somnar direkt när hon slår huvudet på kudden.

Vaknar nästa dag. Tidigt som vanligt. Gör iordning en kaffe ur kaffemaskinen med hela bönor. Maler igång och vatten och kaffe åker ner i en frukostkopp. Gör iordning lite flingor med mjölk. Sätter sig som vanligt med en film. Skräckfilm. Halloween. 

Tar sista tuggan av flingorna och dricker upp mjölken. Tar telefonen, kollar och ser om det är något som har hänt på nyheterna. Tar en klunk kaffe. Ser att ett till mord har skett i staden bredvid. Hände när det började bli mörkt. I en skog också. Ida känner sig lättad över att ha åkt hemåt i rätt tid. Känns inte bra att vara i den staden som morden började snart bli seriemord. 

Kollar klart på filmen som avslutar ännu en gång med att mördaren i halloween åker fast och dör. Helt plötsligt knackar det på dörren. Där står det två poliser utanför.

  • Är det något som har hänt?
  • Vi är här för att vi såg en sådan bil som du har Ida.
  • Ida Näslund. Okej, men det finns väl fler svarta bmw än min skulle jag tro. 
  • Registreringsnumret stämmer överens med vittnen som har sett din bil försvinna vid ungefär samma tidpunkt som mordet hände.
  • Vilket mord. Jag förstår inte riktigt vad ni menar. Jag var i staden igår. Men åkte hemåt när mörkret hade fallit. Åkte hem och sedan satt framför tv tills jag somnade. Inget mord har jag begått vad jag vet. Men jag har hört att det har pågått mord i den andra staden. 
  • Vi vill bara höra din sida av detta. Om det är något som du kunde ha sett?
  • Jag såg ingenting. Bara var ute och åkte. Såg människor som handlade och sedan åkte jag till en sjö för att se när solen gick ner. Åkte sedan hem. Är jag arresterad eller något.
  • Nej självklart inte. Vi vill bara höra om du visste något. Eftersom du eller din bil var i närheten av mordet. Vi ska inte uppehålla dig mer. Ha en fortsatt fin dag.

Ida stänger dörren och låser den. Går in till vardagsrummet och sätter sig vid tv. Tar en till skräckfilm. Denna gång Scream 1. Studerar deras vanor, beteenden. Kollar på den för tionde gången. Har sett den så många gånger att det känns mer nu som en skräckkomedi. Skrattar vid vissa tillfällen. Bara för att det är så dumt. Visste händer detta inte i verkligheten. Allting är på låtsas. Behöver inte vara rädd för att något sådant ska kunna hända i denna stad eller i någon annan. Men nu händer det. Händer precis som i filmerna som Ida har sett. Det som Ida har sett händer i den andra staden. En man som har en machete. Men eftersom dom inte har tagit fast personen. Hur vet dom att det inte är en kvinna. Är det precis som i Scream att en kvinna kan inte göra detta. Ida tänker att en kvinna kan faktiskt göra detta. En kvinna är inte alls något undantag. Det finns faktiskt kvinnor som klarar av saker som en man skulle kunna göra. Men i denna värld så är det så platt att vi tänker att det finns inte en chans. 

Ida skrattar till av tankarna i huvudet. Kollar klart på filmen. Ibland kommer en tanke att dessa filmer kanske gör mig till en mördare. Eller skulle kunna göra det. Att det är okej att mörda någon. Inte skulle jag göra det. Jag är ingen mördare. Inte skulle jag kunna mörda någon. Ida känner att det inte finns på kartan.

Ida kliver in i bilen. Sätter sig i sin svarta bmw. Åker till staden där morden begåtts. Kanske kommer det att begå ett till mord ikväll eller kommer det att bli ett uppehåll eller kommer det att bli ett seriemord. Kanske det är en seriemördare som går runt i denna stad som Ida nu åker till. Känner nästan att det är lite kittlande. Lite skrämmande nästan. Tycker att det är lite intressant att det händer något. Men självklart ska inget sådant här hända. Men nu gör det de. Hennes sociologi hjärna slår till. Åker till staden vid lunch. Åker till en fin lunchplats. Parkerar bilen. Går in och kollar att det är fisk till lunch idag. Tar en bricka och beställer en dagens. Går framåt och får en tallrik med tillagad fiskpanett, potatis och remuladsås. Tar en alkoholfri öl till. Sätter sig ensam i restaurangen. Kollar ut genom fönstret. Ser att det är helt tomt på gatorna. Ingen är utanför eller går. Känns nästan lite spöklikt.

Äter upp fiskrätten. Dricker upp ölen. Går ut mot bilen. Men känner att det är gott ute. Go luft. Känner för en promenad i den friska luften. Solen lyser på gatorna. Fönstershoppar lite. Hämtade sin kamera i bilen för att ta lite stadsfoton i den fina höstljuset. Temperaturen når upp till 10 grader. Så varmt har det inte varit på ett tag. Tar några fina bilder av en bro som går över det spegelblanka vattnet. Går längs med bron och kommer fram till en liten skog som ligger till vänster. Går in skogen som är tät och stor. Går längs en stig som är upptrampad. Kommer fram till ett vägkors. Kollar höger och vänster. Går till vänster. Kommer fram till ett vattendrag. Ser i skogen att det finns två färska gravar med två kors som har gjorts i trä. Går fram till gravarna. Kollar på dom. 

  • Det vore häftigt med ett seriemord. Tänk om det kommer fram att en seriemördare går lös i staden med en machete. Vore coolt.

Idas sociologi hjärna går varm. Tänker att det ett mördarbeteende vore häftigt att analysera. 

Ida går tillbaka till sin bil. Ser nu efter sin promenad med fotografering och analysering. Att mörkret nu faller. Känner att det vore häftigt med ett seriemord. Får upp skuffen på bilen. Tar fram sin machete som är nyslipad. En hockeymask för att göra saker och ting ännu coolare. Friday the 13th. 

Ser en man som kommer och går själv. Sätter på sig hockeymasken. När det inte finns någon annanstans att gå. Så slår hon till. För att inte det ska höras. Skär hon halsen av mannen. Kollar runt. Lägger kroppen som nu är död. I en gränd. Hämtar bilen och lägger honom i skuffen på en plast. Kör bilen till skogen. Över bron. Nu är det mörkt. Och ingen i närheten. 

Ida tänker va synd att ingen är i närheten. Skulle vara kanske bra att någon såg detta och kanske tillkallade polis. Men vad gör man. Gräver en ny grav. Tar fram korset. En fin grav och en fin begravning behövs. Man är ju inget monster tänker Ida. 

Tar upp telefonen och ringer. 

  • Hallå är detta larmcentralen. Ett mord har begåtts vid bron. Polis behövs till skogen vid bron i stan. 

Hon lägger på. Sirenerna låter efter några minuter. Med dragna vapen kommer poliser till platsen. 

Hon lägger ner macheten på marken, tar av sig hockeymasken. Sätter händerna på huvudet.

Författare: Robert Färnlund

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *